Aromatczny, lasem pachnący i pożywny, czyli sos grzybowy. Pozycja obowiązkowa w naszym jesiennym menu! :) Składniki na ok. 2- 3 porcje: -400 g świeżych grzybów (np. podgrzybki, maślaki, kozaki) -30 g masła (ok.2 łyżki) -1 łyżka oleju -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -125 ml bulionu warzywnego lub wody -100 g śmietany 30% -sól i pieprz -natka pietruszki
Las podarował nam całkiem pokaźną ilość grzybków, zatem kierujemy się do domu i zabieramy do pracy :)
Wśród zbiorów widać maślaczki, kozaki, kurki, podgrzybki :)
Na początku starannie opłukujemy grzybki pod bierzącą wodą, usuwamy ziemię i inne zanieczyszczenia. Umyte odsączamy na ręczniku papierowym.
Grzybki kroimy w kostkę lub plasterki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebule i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy na większym ogniu ok. 5 minut. Podlewamy wodą (lub bulionem) i dusimy pod przykryciem do około 10 minut, aż do miękkości.
Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką. Sos jest gotowy, aby był gęstszy można pogotować go nieco dłużej :)
Sos podajemy z czym lubimy, z duszonym mięsem, ziemniakami, kluskami, kopytakmi itp :)
Smacznego!
Comments