• Forest Design

Domowa hodowla szczypiorku :)



Za oknami przyroda zieleni się co raz bardziej, za to u nas w domu od dawna goszczą zielone akcenty z naszych upraw.

Przekażę Wam dziś przepis na domowy, zdrowy szczypior. Na pewno wiele osób przeklinało w myślach sklep, gdzie kupili szczypior, a drugiego dnia go wyrzucili. Nie raz nawet od razu po otwarciu opakowania okazuje się, że środkowa część pęczka jest żółta i zepsuta lub wyschnięta. Cebula jest tańsza niż sam szczypior, a do jego wyhodowania wystarczy nam jedynie odrobina chęci i 5 minut czasu :)


Na pewno są osoby, które próbowały zanurzać korzonki cebuli w wodzie, lub również sadzili je do doniczek. Zapewne wiele z nich zepsuło się i nie wyrosło mimo oczekiwań i starań, jeśli nie przekopaliście pięciu warzywniaków i nie kupiliście "rosnącej" cebuli ;)

Zaroponuję Wam troszkę inny sposób, sprawdzony, pewny i prosty, niezależnie od tego, jaką cebulę kupicie :)

Jako, że szczypior wyrasta z wnętrza cebuli, nieraz się zdarza, że po zaschnięciu zewnętrznych łusek na jej szczycie, szczypior nie ma siły się przebić i niestety cebula gnije


i pleśnieje przed wyrośnięciem zielonych zalążków.

Z tego powodu naszą propozycją jest obcięcie wierzchniej części cebuli, niekoniecznie dużo, ale na tyle, by odciąć zaschnięte łuski.



Zamiast trzymać nasze uprawy w słoiku z wodą, której nadmiar również potrafi zgnić i wydawać nieprzyjemny zapach, mamy alternatywę, którą praktycznie każdy zna

i posiada w domu (jeśli nie posiada, w każdym sklepie spożywczym znajdziemy rozwiązanie).

Otóż do naszej hodowli używamy zwykłej wypraski do jajek. Jej pojemność ustalamy wg. wielkości planowanej hodowli.

Rozrywamy wypraskę na dwie części i układamy pokrywkę pod jajeczkowym stelażem. będzie swego rodzaju "osłonką" dla naszej "doniczki" i będzie utrzymywać w ryzach korzenie cebulek.

Na wszelki wypadek pod wypraską można umieścić styropianową podkładkę, lub talerz, jak w naszym przypadku, aby zapobiegać wylaniu się wody.

Wypraskę umieszczamy pod kranem w wodą, aby nasiąkła nią. Doskonale utrzymuje wilgoć.

Po ucięciu czubków cebuli, wkładamy je w miejsca na jajka do naszej wypraski i nawilżamy sukcesywnie raz lub dwa razy dziennie.

Po kilku dniach nasze szczypiorki wynurzają się z cebuli, a po kilku kolejnych już cieszą nasze oczy :)

Przypominamy również o zdrowotnych właściwościach szczypioru i zachęcamy Was do wprowadzenia go do swojej dziennej diety, zwłaszcza, że różne odmiany cebuli wytwarzają różne odmiany szczypioru o odmiennych walorach smakowych i wizualnych :)

Szczypior jest bogatym źródłem witaminy C, a także zawiera witaminę B1, B2, karoten i kwas foliowy. Znajdziemy w nim również liczne sole mineralne: potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor.

Szczypiorek pobudza apetyt, zatem małym niejadkom polecamy "przemycać" go pod różną postacią :) My uwielbiamy spożywać go na surowo z samym pieczywem i masłem oraz jako dodatek do dań, zup, itd. Zalecany jest również dzieciom z nadwagą, gdyż ma lekkie działanie przeczyszczające.

Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości związków siarki.

#dom #zdrowie #kulinarnie #natura #hodowla #witaminy #szczypior

© 2023 by Artist Corner. Proudly created with Wix.com

  • Ikona szara Pinterest
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
Forest  Design
Rabit Kajetan Królikowski

00-721 Warszawa, Polska

ul. Podchorążych 16 m. 25

NIP PL1251458010

REGON 147123125